:: دوره 7، شماره 12 - ( پژوهشنامه فرهنگی هرمزگان 1395 ) ::
جلد 7 شماره 12 صفحات 106-90 برگشت به فهرست نسخه ها
عشق و اندوه در سروده‌های ابراهیم منصفی
هاجر ذاکری نژاد*1، بهجت نجیبی فینی
چکیده:   (4201 مشاهده)

چکیده

ابراهیم منصفی یکی از شاعران پرکار و پرآوازه‌ی جنوب ایران است. او آغازگر شعر نوین فارسی در هرمزگان بوده و بسیاری از گویندگان بعد از خود را تحت­ تأثیر شیوه‌ی سرایش خود قرار داده­ است؛ از این‌رو، کندوکاو در آثار او نه تنها به واکاوی چگونگی سروده‌هایش، بلکه به کشف و بازنمایی درونمایه‌های شعری بخش بزرگی از شاعران این منطقه نیز کمک خواهد کرد. شعر‌های این شاعر، از عناصر فرهنگی و آیینی زادبومش تأثیر پذیرفته ­است. او در سروده­ هایش افزون بر درون‌مایه­ های شعر معاصر ایران، به عناصر فرهنگ عامه نیز توجه داشت؛ این امر بیانگر پایبندی او به فرهنگ بومی و هویت مردم هرمزگان است. درونمایه‌های فکری این شاعر که متأثر از طبیعت خشن و اقلیم گرم و سوزان جنوب ایران می‌باشد، بیشتر بر محور تنهایی، انزواطلبی، عشق، یأس و ناامیدی می‌چرخد. شعر منصفی بیان کننده‌ی اندوه درونی، فقر، عشق به انسان و تحمل درد و رنج در شرایط سخت زندگی است که با زبانی ساده و روان بیان شده­ است.

این مقاله به روش توصیفی ـ تحلیلی و تفسیری به بررسی این موضوع پرداخت ه­است و نتایج حاصل شده نشان می‌دهد که درونمایه‌ی شعری منصفی، بیان کننده‌ی حالات روحی و انفعالات تلخ و شیرین نفسانی مربوط به زمان گذشته و حال، اندیشه‌های انسانی ـ اجتماعی خرده‌گیر و غم‌خوارگی شاعر، و بازتاب محیط جغرافیایی و اجتماعی اوست که از جریان‌های شعری رایج در آن روزگار می‌باشد.

واژه‌های کلیدی: ابراهیم منصفی، شعر، درونمایه‌های فکری
متن کامل [PDF 258 kb]   (5280 دریافت)    
نوع مطالعه: ادبی | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1395/12/3 | پذیرش: 1395/12/3 | انتشار: 1395/12/3


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 7، شماره 12 - ( پژوهشنامه فرهنگی هرمزگان 1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها