:: دوره 5، شماره 10 - ( پژوهش نامه فرهنگی هرمزگان 1394 ) ::
جلد 5 شماره 10 صفحات 13-6 برگشت به فهرست نسخه ها
نمود طبیعت در لالایی ها ی هرمزگان
ّبهجت نجیبی فینی* 1، مژگان گلستانی2
1- دانشگاه پیام نور بندرعباس قشم و ابوموسی
2- کارشناس ارشد
چکیده:   (6727 مشاهده)

  لالایی نجوای مهرانگیز والدین است برای آرامش بخشیدن به کودک در هنگامه­ ی خواب؛ نجوایی که مادران در آن بیشتر هنرنمایی کرده و هنرشان مورد قبول مخاطب (کودک) قرار گرفته است. بر همین اساس، این هنر به نام مادران ثبت می­ شود و خود از موضوعی پر اصالت پرده بر می­ دارد؛ و آن اهمیت نقش مادران در تربیت کودکان و تأثیر گذاری عاطفی بر آنها است.

 سال­ها تحقیق نشان می‌دهد که موسیقی و کلمات ملایم، آرام و منظم مانند لالایی، با تحریک امواج دلتا در مغز، ذهن را آرام می­ سازد و موجب خواب رفتن می­ شود. لالایی‌ها، جزء اوّلین و ابتدائی­ ترین اشکال شعر غیر رسمی ‌یا افواهی کودکان محسوب می‌شود و قدمتی برابر با نخستین اشعار فارسی دارد؛ و جزء ادبیاتِ فولکلوریک به شمار می‌رود.

 لالایی­ یکی از گونه­ های ادبیات شفاهی است که در شکل­ گیری گفتمان عامیانه و فولکلور جوامع تأثیر زیادی دارد. ﻻﻻﻳﻲ­ها ﻧﺨﺴﺘﻴﻦ ﭘﻴﻤﺎن آﻫﻨﮕﻴﻦ و ﺷﺎﻋﺮاﻧﻪ­ای اﺳﺖ ﻛﻪ ﻣﻴﺎن ﻣﺎدر و ﻛﻮدک ﺑﺴﺘﻪ می­ شود و آرزوﻫﺎی مادر را ﺑﻲ­ ﺗﺸﻮﻳﺶ و ﺳﺎده ﺑﻴﺎن ﻣﻲ­کند. لالایی­ ها از گذشته­ های دور، در ادبیّات شفاهی هرمزگان رایج بوده، سینه به سینه بازگو شده تا به زمان حال رسیده است. هدف از نگارش این مقاله آشنایی با لالایی­ های خطّه­ ی جنوب و بررسی نمودهای طبیعت در آنها است.

واژه‌های کلیدی: لالایی ها، استان هرمزگان، کودکان، موسیقی، فولکلور.
متن کامل [PDF 145 kb]   (4523 دریافت)    
نوع مطالعه: ادبی | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1394/12/6 | پذیرش: 1394/12/6 | انتشار: 1394/12/6


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 5، شماره 10 - ( پژوهش نامه فرهنگی هرمزگان 1394 ) برگشت به فهرست نسخه ها